+381 60 664 6500

UPUTSTVO ZA POPUNJAVANJE PLF OBRASCA PRILIKOM ULASKA U GRČKU

UPUTSTVO ZA POPUNJAVANJE PLF OBRASCA PRILIKOM ULASKA U GRČKU

Poštovani,

Koristimo ovu priliku da Vas obavestimo o odluci Vlade Republike Grčke, u vezi sa uslovom ulaska svih lica na teritoriju Republike Grčke. Svi putnici su dužni da od 19.04.2021. godine, popune PLF obrazac (Passenger Location Form), najmanje 1 dan pre ulaska u Grčku, i na taj način pruže sve detaljne informacije o mestu i datumu svog boravka i tačnoj adresi boravka u Grčkoju skladu sa merama suzbijanja širenja korona virusa. Ulazak u Republiku Grčku državljanima Republike Srbije biće moguć avionom ili preko drumskih prelaza između Grčke i Bugarske – Promahonas (svakog dana 00-24h) i Nimfea (svakog dana 07-23h). Takođe je moguć ulazak u Grčku iz Severne Makedonije preko graničnog prelaza Evzoni (svakog dana 07-23h).

PLF obrazac se nalazi na linku: https://travel.gov.gr/#/

Za popunjavanje PLF obrasca NEMOJTE koristiti slova ć,č,ž već koristite c,z (tzv. ošišana latinica)

Nakon klika na link, otvoriće vam se sledeća stranica:

 

Klikom na zeleno dugme “Start Here” započinjete prijavu.

Otvoriće Vam se sledeća stranica gde je potrebno uneti email adresu i šifru. Ukoliko se niste do sada prijavljivali za PLF obrazac, kliknite na dugme REGISTER

Zatim popunite tražene podatke.

Na mail, koji ste uneli, će vam stići potvrda koju je potrebno verifikovati kako biste potvrdili registraciju. Nakon verifikacije, vratite se na početnu stranu i unesite mail adresu i šifru.

Pratite svaki naredni korak, čekirajte navedena polja i potvrdite.

Sledeći korak

U narednom koraku izaberite prevozno sredstvo kojim dolazite u Grčku.

Zatim izaberite konkretno prevozno sredstvo (autobus, voz ili automobil).

Ukoliko putujete autobusom, potrebno je u prvom polju uneti registarski broj autobusa (nije obavezno), u drugom polju unesite ime agencije sa kojom putujete, a u trećem polju uneti broj sedišta u autobusu (nije obavezno). U četvrtom polju unesite DATUM ULASKA u Grčku. Ukoliko niste sigurni oko tačnog datuma ulaska, konsultujte se sa agencijom gde ste uplatili aranžman. U narednom polju izaberite mesto ulaska u Grčku. Za sada (na dan 30.04.2021.) je dostupan samo granični prelaz PROMAHONAS, ali se očekuje otvaranje i drugih graničnih prelaza tokom leta.

Ukoliko putujete automobilom, izaberite opciju za automobil (Car), zatim unesite registarski broj vozila, unesite datum ulaska u Grčku. Ukoliko niste sigurni oko tačnog datuma ulaska, konsultujte se sa agencijom gde ste uplatili aranžman. U narednom polju izaberite mesto ulaska u Grčku (granični prelaz).

Na sledećem koraku ćete morati da označite jedan od trenutno mogućih načina ulaska u Grčku. Ukoliko izaberete sertifikat o vakcinaciji protiv COVID 19, moraćete da unesete zemlju gde ste primili vakcinu, naziv vakcine i datum primljene druge doze vakcine. Potrebno je da prodje 14 dana od datuma prijema druge doze kako biste mogli da udjete u Grčku.

Vakcine koje Grčka priznaje su: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm

Ukoliko u Grčku ulazite sa negativnim PCR  testom, on ne sme biti stariji od 72h od trenutka ulaska u Grčku (odnosno od datuma izdavanja potvrde).

Možete izabrati i opciju da na uvid pokažete i POZITIVAN PCR ili antigen test na Corona virus, ne mladji od 30 dana i ne stariji od 180 dana od dana ulaska u Grčku.

SVA DOKUMENTA MORAJU BITI IZDATA OD STRANE OVLAŠĆENIH ZDRAVSTVENIH USTANOVA.

Potvrdu o primljenoj vakcini ili pozitivan PCR test možete pronaći na sajtu e-ZDRAVLJE

Svaki od ovih dokumenata morate nositi sa sobom i prikazati na graničnim prelazima QR kod koji se nalazi na svakom od potvrda.

Sledeći korak zahteva da unesete lične podatke putnika. Uneti Prezime, Ime, srednje slovo (u koliko je potrebno), zatim izaberete pol, unesite broj godina, dokument sa kojim putujete (pasos i broj pasosa), aktivan broj telefona koji nosite sa sobom (za Srbiju u formatu +381…), i brojeve telefona na koje takođe mogu da vas kontatkiraju (nije obavezno), i email adresu, ukoliko nije automatski iskopirana.

U sledećem koraku je potrebno dostaviti podatke o mestu prebivališta (iz lične karte). Unesete zemlju u kojoj živite, grad/mesto, poštanski broj (pre poštanskog broja ukucajte broj 0, npr za Beograd 011000, za Niš 018000…), adresu iz lične karte, broj zgrade/kuće, broj stana (nije obavezno), a zatim u polju 8. izaberite zemlju u koju ste putovali u prethodnih 14 dana, u koliko niste putovanli nigde, ne popunjavati ovo polje.

Prilikom sledećeg koraka, dostavite podatke o mestu u kome boravite. U prvom polju izaberete državu Grčku, u drugom polju ne popunjavati ništa, u trećem polju upisati ime mesta u kome boravite, u polju 4 uneti poštanski broj mesta u kome boravite u Grčkoj (na kraju ovog bloga ćete naći tabelu sa svim mestima u Grčkoj iz naše ponude sa tačnim poštanskim brojevima). U narednom (petom) polju izaberite opciju “hotel name” ukoliko odsedate u vilama ili hotelima. Zatim unesite ime hotela ili vile (iz ugovora/vaučera), unesite ulicu i broj vile/hotela, ako ne znate, unesite samo ime mesta gde se vila/hotel nalazi. U slučaju da letujete u više od jednog mesta, čekirajte polje broj 9. i unesite podatke i ostalih mesta u kojima boravite.

Sledeći korak zahteva da dostavite kontakt osobu koja ne putuje sa vama, u slučaju nesrećnog slučaja. Dostavite Prezime, ime, zemlja i mesto u kojoj živi kontakt osoba, broj telefona osobe za kontakt (za Srbiju u formatu +381…), ostale telefone za kontakt (nije obavezno) i email adresu kontatk osobe.

Sledeći korak zahteva da navedete sve osobe koje putuju sa Vama (osobe sa vaučera) koji su članovi Vaše porodice. U koliko putujete sa članovima porodice, pritiskom na dugme “add family member” dostavićete podatke svih putnika članova porodice. U koliko putujete sami, kliknite samo na dugme “continue”.

Potrebno je dostaviti podatke za svakog člana porodice koji putuje sa vama. Kliknite dovoljan broj puta na dugme “add family member” kako biste uneli podatke za svakog člana porodice.

Ako putujete sa osobom koja nije član Vaše porodice, dostavite podatke o saputniku klikom na dugme “add non-family travel companion”. Kliknite dovoljan broj puta na ovo dugme tako da možete da unesete podatke za svakog od saputnika.

Kada sve ovo unesete, kliknite na dugme “submit” čime završavate unos podataka u PLF obrazac.

Nakon klika na dugme “submit”, dobićete potvrdu gde piše da ste uspešno popunili PLF obrazac. Klikom na označeno dugme možete preuzeti prijavu ali ona ne sadrži neophodni QR kod. Dan pre početka aranžmana (ulazak u hotel/vilu) pre ponići (okvirno oko 23.15) ćete mailom dobiti konačnu potvrdu sa QR kodom, ali u koliko ne dobijete, možete poneti i PLF obrazac koji ste dobili prilikom popunjavanja prijave.

NAPOMENA: Najbolje je otvoriti PLF obrazac sa mailom koji koristite u smart telefonu i imate pristup istom. Često se dešava da su putnici u tom periodu već na putu, pa će im QR kod i potvrda stići mailom tokom puta. Na granici možete prezentovati QR kod iz telefona, koji će policajac očitati.

OBRAZAC GRČKA

Konačna potvrda o popunjenom PLF obrascu izgleda ovako (vidi sliku ispod).

Potvrdu je potrebno nositi sa sobom i prezentovati na granici.